Menu

Jiří Březina

spisovatel, autor detektivních románů

Která místa mne inspirovala při psaní detektivky Na kopci

Ve fantazii jsem si postavil pošumavskou vesnici, ležící na okraji bývalého pohraničního pásma a pomalu se otevírající turismu. Nad vsí stojí svatý kopeček s křížovou cestou, odkud je vidět do údolí, kterým líně protéká chladivá řeka.

Takové místo leží jenom v mé hlavě. Ale protože moje fantazie není nekonečná, nechal jsem se inspirovat skutečností. Ta skutečnost se nachází zejména v okolí chalupy rodičů mé ženy, kam hrozně rádi jezdíme a která leží kousek od vodní nádrže Lipno.

Výtoň

Předobrazem knižní Výtoně je obec Přední Výtoň. Pěkné místo na pravém břehu lipenské přehrady. Leží tady už nějakých pár století, od středověku. Z té doby se dochoval hezký, strohý kostel s vysokou věží – i když kostel z knížky, pokrytý došky, je někde jinde.

Za komunismu vesnice ležela na samém okraji hraniční čáry a rozkvět jí přinesl až pád železné opony a příchod masové turistiky. Přesto je to tady ještě pořád méně frekventované než levý břeh Lipna, kam se jezdilo i za totáče a kde najdete úplně všechny myslitelné atrakce. Tady se ještě dá zažít ten pohled, kdy před obecní samoobsluhou posedávají místní a popíjejí z lahváčů.

Kopec Svatý Tomáš

Kopec, kde se odehrává scéna zjevení, neexistuje. Existuje ale osada jménem Svatý Tomáš, ležící v kopcích nad Přední Výtoní. V této osadě stojí nádherný gotický kostel,  jaký jsem si představoval v knižní Výtoni.

Je tady také krásně ošuntělá bytovka (najdete ji naproti hotelu pro snoby, nazvaném originálně Svatý Tomáš). V takové bytovce mohla vyrůstat malá Marie Poláková se svou maminkou.

Svatý Tomáš disponuje ještě jednou zajímavostí. Nad osadou stojí nejvýše položený hrad v Čechách, Vítkův Hrádek. Je odtud nádherný výhled na celé Lipno. K tomuto místu mám také osobní vztah, protože jsem se tady ženil.


 

Kde ale leží předobraz svatého kopečku? Představuji si ho podobně jako kopec zvaný Marta, který se tyčí nad městysem Frymburk (tentokrát levý břeh Lipna). Nahoru se vine křížová cesta a vrchol zdobí kaplička, kterou pomalu pohlcuje les. Je to moc hezké místo s krásným výhledem, jehož krásu hyzdí jenom vysílač mobilního signálu.

Praha

Co se týče hlavního města, chtěl jsem zvěčnit tři místa. Vysokoškolské koleje na Břevnově, známé pod přízvisky Větrník a Hvězda. Tady jsem za studií bydlel a v knížce tu přebývá Milan. Stejně jako já chodí Milan na procházky do sadu Břevnovského kláštera a běhat do obory Hvězda. A má spolubydlícího Petra, toho jsem já měl také.

Většinu knihy jsem psal v kavárně Marathon, která je vrostlá do budovy Evangelické teologické fakulty v Černé ulici. Klidné místo, které okupují zejména debatující študáci. V turizovaném centru města je to doslova oáza klidu a vaří tu i docela slušnou kávu.

A dům, kde v nuzném podnájmu bydli Marie, stojí někde v Libni. Osobně u této čtvrti postrádám ten proletářský půvab, který tu nacházel Bohumil Hrabal. Ale strávil jsem tady pět let života, tak proč to nezvěčnit.