Menu

Jiří Březina

spisovatel, autor detektivních románů

Mobil není nepřítel knihy. Je to její zachránce

Ještě před rokem by si u mně článek s takovým titulkem vysloužil facepalm s rozběhem. A to předtím, než bych si ho začal číst. Jenže doba se změnila a já (naštěstí) s ní.

I když, žádný zpátečník jsem nikdy nebyl. Od chvíle, kdy mi manželka v roce 2010 koupila Kindle, jsem se stal příznivcem e-booků. Čtečka s elektronickým inkoustem je geniální nápad. Je malá a skladná a displej je na rozdíl od jiných zařízení příjemný na čtení po takřka neomezenou dobu.

Ale čtení na mobilu? To je trochu příliš. Ani tablety mi nikdy neučarovaly. Měl jsem takový neurčitý pocit, že když to svítí, není to knížka, je to něco jiného. Ale ruku na srdce: čtení je snad jediná lidská zábava, u které jsou fyzické vlastnosti přenosu signálu zcela vedlejší, protože zpracování se děje až uvnitř, v hlavě.

A v hlavě je tedy i jediná překážka v tom, abychom si uvědomili, že s sebou žádnou knížku ani čtečku nosit nemusíme. Že máme telefon, do kterého čumíme skoro každou volnou chvíli.

Co takhle zkusit přetavit ty chvilky s mobilem ve čtení? Jde to vůbec? Je přeci rozdíl zkontrolovat lajky na svém facebookovém profilu a přečíst izolovaný kousíček z tlustého románu. Nebo není?

Není. A nejsem sám, kdo to tvrdí. Zkuste si to sami. I když z mobilu učtete byť jen dva odstavečky při čekání na výtah, nevadí to – vaše mysl hladce vstoupí do děje tam, kde jste minule skončili. Synchronizace se čtečkou nebo tabletem navíc umožňuje uždibovat malé kousky textu na telefonu a větší na čtečce.

Jsem vděčný svému mobilu, že díky němu mám jako zaměstnaný otec dvou malých dětí možnost číst.