Menu

Jiří Březina

spisovatel, autor detektivních románů

Na špici digitálního věku

Sharing, streaming, e-reading. Stále hlouběji se propadáváme do virtuálního světa internetu. Ani kultura není výjimkou: písničky, filmy a dokonce i knihy se v digitální formě pomalu prodávají lépe než na fyzických nosičích. Není však nutné se staromilsky rozplývat nad opojnou vůní potištěného papíru nebo praskáním vinylové desky. Umění zůstává uměním a krása zůstává krásou, mění se jenom médium.

Vždyť díky internetu máme na dosah ruky tolik uměleckých zážitků, že je nedokážeme ani vstřebat. Všechno je online, nemusíme už ani stahovat, rovnou streamujeme. A legálně. Stačí umět v tom chodit. Vědět, kde hledat, jakou aplikaci nainstalovat, kam kliknout. Aerovod, Ivio, Spotify, Google Play…

Asi to ještě nějaký ten pátek potrvá, než si na všechny ty novoty zvykneme. Kulturní průmysl ale bezpochyby prochází revolucí. Některá odvětví vyhynou, jiná, úplně nová, zase povstanou. Každá revoluce má své vítěze a poražené.

U nás na jihu se ale příchodu digitální éry obávat nemusíme. Jsme na ni dobře připraveni. Například spisovatel Jan Cempírek nedávno vyřešil i zdánlivě nepřekonatelný problém, jak pokřtít elektronickou knihu. Prostě ji vypálil na CD-ROM. Fyzický nosič už snadno pokřtil lihovinou.

Zásadní zlom přináší jako první v naší zemi také Jihočeská vědecká knihovna: půjčování elektronických knih přímo do vašeho tabletu nebo mobilu. Knížku si můžete číst 21 dní, poté se sama smaže. Přesně jako tajné vzkazy ve špionážních thrillerech. Není ten digitální věk vzrušující?


Tento sloupek vyšel tiskem 22. května 2014 v Českobudějovickém Deníku.