Menu

Jiří Březina

spisovatel, autor detektivních románů

Rozchodit to (o autorském bloku)

O sexuálních avantýrách Karla Hynka Máchy slyšel snad každý. O jeho literárních výkonech se také nemá cenu rozepisovat (jsou samozřejmě důležitější než ty milostné, ale já jsem chtěl dostat na první řádku sex, abych vás přiměl číst dál). Neméně zajímavou stránkou Máchovy osobnosti je jeho vztah k chůzi. Náš největší romantik se toulal často a rád, byl schopný urazit denně 60 km a došel po svých třeba na italskou stranu Alp a zpět.

Měla jeho láska k turismu něco společného s kvalitou jeho psaní? Podle mnohých lidí ano. A funguje to prý nejen u básníků. Pozitivní vztah mezi chůzí a kreativním myšlením potvrzují i nejnovější vědecké výzkumy. Zdá se, že vydatná procházka pomáhá třídit rozpracované myšlenky, případně připraví půdu nápadům, doposud klíčícím někde v podvědomí.

Několik posledních dní jsem prožíval takzvaný autorský blok. Psaní mi šlo ztěžka, nedařilo se mi promýšlet zápletku nové detektivky, neměl jsem žádný nápad pro sloupek v Českobudějovickém Deníku. Vím, že nikdy nedosáhnu Máchovy literární úrovně (a obávám se, že ani stejných úspěchů u děvčat), ale rozhodl jsem se inspirovat aspoň tou chůzí a ten svůj blok rozchodit.

Sbalil jsem batoh, spacák a pohorky a vydal jsem se pěšky z Budějovic až na břeh Lipenské nádrže. Léto je na vrcholu a já zažil všechno, co to obnáší. Horký vzduch, tetelící se nad zrajícím obilím, ohlušující cvrkot hmyzu, vůni rozpáleného asfaltu, žhavé slunce i pořádnou bouřku, spaní pod hvězdami, mytí v chladném potoce, hluboké lesy a rozsáhlé pastviny. To vše zasazené v nádherné jihočeské krajině plné milých lidí, kteří vám vždycky rádi dají čerstvou vodu. Zkrátka, užil jsem si skvělý čundr.

A jak to dopadlo s tím autorským blokem? Zatím nevím. Ale když nic jiného, aspoň mám téma na tento sloupek.


Tento sloupek vyšel tiskem před rokem v Českobudějovickém Deníku. Ten autorský blok se týkal detektivky Promlčení. Dostal jsem se s dějem do slepé uličky a ne a ne to rozseknout. Nakonec mi trvalo další čtyři měsíce, než jsem zjistil, že musím (už podruhé) vyhodit podstatnou část knížky a začít odznova.